home

Wandelroutes

De wandelpaden (op zijn Zweeds 'vandringsleder') bestaan uit kleinere en grotere lokale (soms al zeer oude) paden en lange afstandspaden. De vele lokale paden zijn tegenwoordig onderling verbonden, zodat je ook zeer lange trektochten kunt maken.

Er zijn allerlei wandelroutes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, zodat je zelf kunt kiezen welke route het best bij jouw ervaring en conditie past.
Met je rugzak en proviand bij je kun je trektochten maken van enkele dagen. Gezinnen met kinderen of de iets minder ervaren loper kunnen al dan niet met een gids een mooie dagtocht maken.

Schuilhutten

Een groot aantal wandelpaden en zeker de lange afstandspaden zijn voorzien van kleinere of grotere schuilhutten.
In sommige schuilhutten kun je ook overnachten. Soms heb je hiervoor een sleutel nodig, die bij de plaatselijke toeristenbureaus te regelen zijn. De schuilhutten hebben vaak een vuurplaats, met gezaagd en gekloofd hout en zijn soms voorzien van een toilethuisje (op zijn Zweeds 'Dass' genoemd) in de buurt.
Er zijn diverse soorten schuilhutten: raststuga, slogbod, skärmskydd, vindskydd, fäbod en kolarkoj.

Dit symbool op wandelkaarten en borden betekent dat je in deze schuilhut kunt overnachten.
Alle andere schuilhutten worden hiermee aangeduid.
Hieronder zijn enkele voorbeelden van de verschillende soorten schuilhutten.


Dit zijn een raststuga, een slogbod en een dass (wc huisje).

Dit zijn een vindskydd, een fäbod en een kolarkoj.

Lange afstandswandelpaden

De Europese wandelroute E1 loopt in Zweden van Grövelsjön, in het noorden van Dalarna, naar Varberg, in zuid Zweden en daarna helemaal tot aan de Middellandse Zee in Italië.
Deze route is nog in ontwikkeling en het is de bedoeling dat deze route uiteindelijk tot aan de Noordkaap gaat.
Delen van de E1 gaan ook door Dalarna.
- Södra Kungsleden, van Grövelsjön naar Sälen (160 km)
- Vasaloppsleden, van Sälen naar Mora (90 km)
- Siljansleden, van Mora naar Leksand (70 km)
- Sméleden en lokale routes, van Leksand naar Kloten (120 km)
- Bergslagsleden, van Kloten naar Stenkällegården (280 km)

De drie bekendste lange afstandspaden in Dalarna zijn de Vasaloppsleden, Siljansleden en Södra (zuidelijke) Kungsleden. Deze routes zijn ook uitstekend in delen als dagtochten te lopen.

VasaloppsledenHet beroemdste traject van Zweden is de Vasalopp van Sälen naar Mora met een totale lengte van 90 km.
Je kunt dit traject op 3 manieren afleggen; wandelend 'Vasaloppsleden', per fiets 'Cykelvasan' en per langlaufski's 'Vasaloppsspåret'.
De Vasaloppet (Wasaloop) is de grootste jaarlijkse langlaufmarathon van Zweden (te vergelijken met de Elfstedentocht). Deze tocht wordt gehouden ter nagedachtenis van koning Gustav Vasa, die op de vlucht was voor de Denen in 1520. Hij legde deze route op de ski's af.
Bij de toeristenbureau's zijn kaarten verkrijgbaar van alle routes.
De Vasaloppsleden is een redelijk gemakkelijke route, met niet al te veel hoogteverschillen. De route wordt aangegeven door oranje bordjes en gaat over gravelwegen en bospaden.
Onderweg zijn er totaal 9 overnachtingsstuga's, de prijs van deze stuga's is 50 SEK per nacht/persoon (reservering is niet mogelijk). Daarnaast zijn er vele slogbod schuilhutten met picknicktafels en toilethuisjes. Bij de zogenaamde kontrolepunten onderweg is drinkwater verkrijgbaar.
Meer informatie is te vinden via de website Vasaloppet.

SiljansledenDit wandelpad loopt door het Siljan gebied en heeft als niveau middelzwaar. Het volgt voornamelijk oude bergpaden en is aangegeven met oranje markeringen.
Van deze route is een kaart, met rustplaatsen en overnachtingsmogelijkheden, verkrijgbaar bij de toeristenbureau's.
Het wandelpad gaat door een heuvelachtig en indrukwekkend landschap met hoogteverschillen van maximaal 400 m en gaat langs meren waar je kunt zwemmen en vissen. Over de wildste rivieren zijn bruggen gebouwd, de langste is 40 m. Je doorkruist een verscheidenheid van goed onderhouden weiden, die doen denken aan het vroegere fäbodleven.

Södra KungsledenHet 'Koningspad' - Kungsleden - is het meest bekende lange afstandswandelpad in Zweden. Het officiële traject van ongeveer 450 km loopt van Hemavan (nabij Tärnaby) in zuidwest-Lapland naar Abisko in noord-Lapland.
Er is ook een stuk Kungsleden meer zuidelijk in Zweden, namelijk in de fjällregio rond Sälen, Fulufjället & Grövelsjön.
Deze route begint bij het Högfjällshotellet in Sälen en gaat via de Fulufjället, de Drevfjällen en tenslotte de Långfjället naar Grövelsjön.
Het niveau is van middel tot zwaar, afhankelijk van het terrein waar je door heen loopt. De Sälenfjällen bestaan uit verschillende bergmassieven en in de dalen uit dennenbossen. Tijdens het traject ervaar je de gevarieerde en adembenemende landschappen van de regio en passeer je 2 nationale parken en verschillende grote natuurreservaten.
Van deze route is een wandelkaart beschikbaar en je vindt meer informatie via Södra Kungsleden. Op deze website is ook een Engelstalig PDF-dokument beschikbaar.

topNaar Top pagina