home

Wandelgebieden

Soorten wandelgebieden

In Dalarna zijn allerlei verschillende wandelgebieden, ieder met hun eigen natuurlijke karakter en landschappen.
Dalarna bestaat uit 15 gemeentes en is qua natuur en wandelgebieden te verdelen in 3 verschillende regio's: noord, midden en zuid.Het noorden bestaat uit de gemeentes Älvdalen en Sälen-Malung.
Hier vind je de fjällen; de lege en ruige kale hoogvlaktes boven de boomgrens, met bergtoppen boven de 1.000 meter.
De plaatsen Sälen en Idre zijn de grootste skigebieden van Zweden. 's Zomers is het een fantastische plek om te voet te ontdekken.
In dit gebied kun je bijvoorbeeld ook zware alpiene wandeltochten maken.

Het midden bestaat uit de van oudsher toeristische plaatsen Mora, Orsa, Rättvik en Leksand, met hun cultuur en tradities.
Hier ligt het Siljan meer, het grootste meer van Dalarna. Dit meer en het omringende landschap zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door de inslag van een meteoriet.
Het gebied rond het Siljan meer is zeer waterrijk en bosrijk en de hoogteverschillen zijn niet al te groot.

Het zuiden bestaat uit de overige gemeentes van Dalarna.
In dit zuidelijke deel liggen o.a. de grotere plaatsen Borlänge en Falun met talrijke toeristische mogelijkheden. De bekendste bezienswaardigheid is de meer dan 1.000 jaar oude kopermijn in Falun, die grote invloed heeft gehad op zijn omgeving en Zweden, vooral qua historie en rijkdom.
Het zuiden bestaat naast de ruige natuur met bossen ook uit de weidsere landschappen met vele meren en rivieren.

Dalarna is grotendeels een zeer leeg en uitgestrekt gebied. Je komt meestal weinig andere wandelaars tegen en je kunt zelfs dagen wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen.

Natuurreservaten en nationale parken

Dalarna heeft meer dan tweehonderd kleinere en grotere natuurreservaten en drie nationale parken. Alle drie de parken (Töfsingdalen, Fulufjället en Färnebofjärden) liggen in het noorden van Dalarna.
Het meest bekende en toeristische natuurpark is Fulufjället. In dit park ligt de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär. De waterval is 93 meter hoog, waarvan het water 70 meter loodrecht naar beneden stort.
De andere twee nationale parken bestaan grotendeels uit berggebieden en toendra's.

De parken en meeste natuurreservaten zijn toegankelijk voor het publiek en voorzien van uitgezette wandelroutes.

topNaar Top pagina