home

Särna - Fulufjället

Fulufjället is een Nationaal Park in Noord Dalarna, gelegen ca. 25 km ten westen van de plaats Särna en op de grens met Noorwegen. Dit park is in 2002 opgericht en is een van de Europese PAN Parks. De naam van het park komt van de berg Fulufjället, die 1044 meter hoog is.
In het park ligt de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär. De waterval is 93 meter hoog, waarvan het water 70 meter loodrecht naar beneden stort.

De geografie wordt gedomineerd door korstmos, kale bergen en valleien met dichte oerbossen. De heidevelden met gras en korstmossen zijn uniek voor Scandinavië.
Je kunt er schitterend wandelen, het park heeft meer dan 200 kilometer gemarkeerde routes. Hier ontdek je de prachtige meren, bossen, moerasgebieden en spectaculaire ravijnen met een zeer gevarieerde flora. Het gebied heeft ook een zeer rijke fauna met o.a.de beer, veelvraat, lynx, wolf, eland en koningsarend.

Het lange afstandswandelpad Södra Kungleden, zie Wandelroutes loopt door het park.
De website Zweedse nationale parken bevat allerlei informatie over dit Nationaal Park.

Hieronder zijn enkele wandelingen weergegeven. De wandeltocht naar de waterval en weer terug naar de parkeerplaats is ca. 5,5 km. Hierin zit een klim van 400 meter, deels over trappen.

WandelingLengte in kmZwaarte
Njupeskärsslingan 4 Licht
Fallet Runt 5,5 Middel
Rösjöleden 15 tot 20 Middel
Poststigen 12 Middel
Göljåleden 17,5 Middel
Altarringen 22 Middel
  
topNaar Top pagina