home

Falun en Borlänge

Falun en Borlänge zijn de twee grootste plaatsen van Dalarna. Beide plaatsen hebben naast natuur ook vele toeristische mogelijkheden.
Tussen beide plaatsen ligt het Runn meer, na het Siljan meer het grootste meer van Dalarna. Op dit meer kan 's winters worden geschaatst op goed geprepareerd natuurijs. Er wordt totaal meer dan 50 km aan banen geveegd.

Falun

Falun is de hoofdstad van Dalarna en is vooral bekend van de kopermijn Falu Gruva. Deze mijn is meer dan 1000 jaar oud en staat op de lijst van Werelderfgoederen van de Unesco. Deze bezienswaardigheid is zeer de moeite waard om te bezoeken, vooral de ondergrondse rondleiding is een belevenis.
In de omgeving van Falun zijn vele wandeltochten te maken, van cultuurtochten langs één van de bezienswaardigheden tot avontuurlijke tochten door de gevarieerde natuur. Er zijn diverse natuurreservaten, waarvan Lugnet en het Runn meer de belangrijkste zijn.
Je kunt een mooie wandeling langs de 'Vattnets väg', de waterleidingsweg die vroeger gebruikt werd voor de aanvoer van water voor de kopermijn. Hier zijn diverse gemarkeerde routes, totaal 30 km. Je gaat door een gavarieerd natuurlandschap met meertjes, rivieren, dammen, dijken en kanalen.

Hieronder zijn enkele wandelingen weergegeven.

WandelingLengte in kmZwaarte
Jungfrubergsstigen (Lugnet) 4 Licht
Bergsstigen (Lugnet) 10 Licht
Vattnets väg 3 tot 12,5 Licht
Sundbornsleden 18 Middel
Knivstigen 7 tot 20 Middel
Ärtknubben (langs Vilmarksleden) 5,5 Middel-Zwaar

Borlänge

Borlänge is een industriestad met vele winkels, o.a Kupolen, het grootste winkelcentrum van Dalarna en sinds 2013 een grote IKEA vestiging.
In de omgeving van Borlänge vind je diverse natuurreservaten waar je schitterende wandeltochten kunt maken. Het belangrijkste en grootste natuurreservaat is Gyllbergen, met totaal 1.700 ha. Dit reservaat is een hoogvlakte die 500 meter boven zeeniveau ligt. Het gebied bestaat deels uit een ruig bosgebied en deels uit een moerassig veengebied en het heeft een rijke flora en fauna. Een speciale bezienswaardigheid is de 'Dragbergsgatan', een 400 meter lange, 10 meter brede en 10 meter diepe ravijn.

In dit natuurgebied is een netwerk van wandelpaden en er zijn verscheidene schuilhutten en fäbodar (zomerboerderijen). Het gebied is prima geschikt voor meerdaagse tochten, je kunt in enkele schuilhutten overnachten. In de natte delen zijn voor het wandelen daar waar nodig loopplanken aangelegd.

Hieronder zijn enkele wandelingen weergegeven.

WandelingLengte in kmZwaarte
Bysjörundan 11 Licht
Tjärnaberget reservaat divers Licht-Middel
Skräddarbacken divers Licht-Middel
Länsklacken reservaat divers Licht-Middel
Gyllbergen divers Middel-Zwaar
topNaar Top pagina