home

Algemene informatie over Dalarna

Ligging

De provincie Dalarna ligt in Svealand, midden Zweden en is met 29.000 km2 ongeveer even groot als België. Voor Nederlandse begrippen is het een leeg en uitgestrekt gebied, met maar slechts ca. 275.000 inwoners. Een plaats om optimaal te genieten van de rust en de ruimte.
Dalarna is zeer goed bereikbaar vanuit Nederland en België en het midden van Dalarna ligt ongeveer 1400 km vanaf Utrecht.
Vanuit Stockholm ben je per auto in 2 tot 4 uur in Dalarna.
Dalarna bestaat uit totaal 15 gemeentes en heeft uitstekend openbaar vervoer in de vorm van bus-, trein- en vliegverbindingen. De wandelgebieden liggen soms afgelegen en zijn hierdoor moeilijk bereikbaar per openbaar vervoer.Klimaat

In het algemeen geldt dat het klimaat in Zweden ’s zomers net zo warm is als in West-Europa.
Bovendien is het standvastiger. Dankzij de Warme Golfstroom is het klimaat in Dalarna continentaal met relatief droge, warme zomers en koude winters. De temperaturen in de zomer liggen gemiddeld op 22 graden.
Juli en augustus zijn goede maanden om te gaan wandelen in Dalarna. In deze zomermaanden is de temperatuur lekker en zijn de dagen lang. Maar de kans op muggen is dan veel groter.
Juni en september zijn ideale maanden om te wandelen, de temperaturen zijn dan vaak ook uitstekend en er zijn veel minder muggen. In juni kun je genieten van de schitterende voorjaarsbloemen en eind september kun je al genieten van de fantastische herfstkleuren.
Ook in de wintermaanden kun je wandelen en als er teveel sneeuw ligt is sneeuwschoenwandelen een prima optie. Je kunt met je sneeuwschoenen wandelen op de gemarkeerde wandelpaden en daarbuiten dwars door het winterse landschap.

Allemansrecht

Het bijzondere van Zweden is het Allemansrecht, op zijn Zweeds 'Allemansrätt'.
Dit houdt in: Iedereen mag gebruik maken van alle grond, publiek en privé bezit, op voorwaarde dat de natuur niet wordt aangetast of verstoord. De wandelwegen lopen kriskras door bossen en weiden, een walhalla voor fervente wandelaars die kunnen gaan en staan waar ze willen!
Het Allemansrecht is opgenomen in de Zweedse grondwet en verleent je de vrijheid de natuurgebieden van het land te verkennen. Ook het recht van vrij kamperen valt daaronder.

Allerlei zomer- en winteractiviteiten

Dalarna is een uitstekende vakantiebestemming voor zowel de zomer als de winter.
In de natuur van Dalarna kun je in de zomer wandelen, fietsen, mountainbiken, kanovaren, wildwatervaren en zalm- en forelvissen, etc. In de winter kun je schaatsen, langlaufen, sneeuwschoenwandelen, skiën, snowboarden, ijsvissen, sneeuwscooter- en sledetochten maken, etc.

Cultuur en attractiesDalarna wordt vaak beschouwd als het centrum van de Zweedse folklore. Je vindt hier namelijk echt alles wat typisch Zweeds is: kleurrijke kostuums, de eeuwenoude muziek- en danstradities en de midzomerfeesten. Maar ook de karakteristieke rode kleur (Falurood) van de huizen en de houten gebouwen zijn kenmerkend voor deze streek.


Bekend van Dalarna is ook het Dalapaard ‘Dalahäst’, het met de hand beschilderde houten paard. De enige echte wereldberoemde houten paardjes worden gemaakt in Nusnäs, in de buurt van Mora.


Een grote toeristische attractie is het roofdierenpark Orsa Grönklitt. Je kunt er lekker rondlopen en beren, wolven, lynxen en veelvraten bekijken.
Voor meer informatie over de natuur en cultuur van Dalarna, zie de website Vakantie Dalarna

topNaar Top pagina